Fuente: comarquesnord.cat

Lo saló de plens de l’Ajuntament de Calaceit va acollir el passat 10 de febrer la creació del Comitè de Seguiment del Contracte de Riu del Matarranya. D’esta manera, les més de 50 entitats polítiques, socials i econòmiques de la conca del riu Matarranya que es van donar cita, van obrir el camí perquè este Contracte, pioner a Espanya, començo a caminar.


La sessió de treball realitzada a Calaceit va ser la continuïtat del procés que des de diferents institucions se treballe des de fa ja més d’un any, i que es va presentar públicament lo passat mes de novembre, segons va explicar Cristina Monje, Directora de Projecció Exterior de la Fundació Ecologia i de Desenvolupament (ECODES), entitat coordinadora del projecte.

Si al novembre se va presentar públicament la iniciativa, en esta sessió de treball los participants van constituir el Comitè de Seguiment del Contracte de Riu, on se va nomenar president a José María Puyol, actual president del Sindicat Central de Regants del Matarranya. Puyol se va mostrar molt il·lusionat amb la posada en marxa d’este nou projecte i va remarcar que “això és la culminació d’un projecte que es va iniciar fa molts anys amb los acords de Favara de 1999”.

Lo ja president del Comitè també va afirmar que “això demostre que la gent del Matarranya vol participar en lo desenvolupament del territori, vol transmetre totes les seues idees a l’administració central i autonòmica”. Este òrgan acabat de constituir és l’encarregat d’articular el procés de treball dins lo Contracte de Rio, que a la vegada pretén ser un espai de debat i participació en el qual s’analitzon totes les actuacions que es projecton i afecten de manera directa o indirecta al territori que travesse el Matarranya, va explicar Monje.

Després de la sessió, se començarà a treballar en la formació de diferents grups de treball en els que es tractaran los temes que totes les institucions implicades s’han identificat com a prioritaris. En este sentit, hi haurà comissions que debatran sobre la qualitat de l’ecosistema, sobre la gestió i usos dels recursos hídrics, i sobre la conservació del patrimoni hidràulic. A més, hi haurà un quart grup que tractarà com s’integre este Contracte de Riu amb altres participatius que s’estan realitzant en el territori, com ara la Carta de Paisatge.

Monje va voler aclarir que “este projecte ha de servir perquè totes les administracions implicades prioritzon en les seues accions, i en los seus pressupostos, aquelles actuacions que hagin sortit del Contracte de Riu objecte de l’acord i del consens. És a dir, que aquí el que es va fer és debatre i analitzar quines són les iniciatives i quins projectes són los prioritaris per a tota la conca per després traslladar estos acords a les administracions”.

Lo primer treball que abordarà este òrgan és analitzar les propostes que es troben en el Pla de conca del Matarranya, inclòs en el Pla de Conca de l’Ebre, que sortirà en breu a exposició pública. Quan s’acabon los 6 mesos d’exposició pública, en la pròxima tardor, està previst que el Comitè de Riu com a tal presento a les administracions les seues propostes i prioritats sobre les accions que es contemplen a este document.